Oscar (1992 – 2008)

Oscar op de Hornberg

Oscar op de Hornberg

Oscar werd op 27 april 1992 in Woerden geboren en kwam enkele maanden later naar Voorburg. Hij was speels, altijd nieuwsgierig en zeer intelligent.

Oscar op de trap naar het dal bij Hornberg

Oscar op de trap naar het dal bij Hornberg

Hij bleek een leuk reiskameraadje en mocht dan ook vaak mee op reis, zowel in Nederland als daarbuiten. Vooral in heuvelachtige gebieden en bij kastelen en ruines was hij zeer in zijn element.  Hij inspireerde tot het gedeeltelijk- fictieve historische reisverhaal ‘Hornberg en het geheim van de duivelsgrot’ dat in 2003 de eerste prijs won in een VPRO-verhalenwedstrijd.

Oscar werd 16 jaar en 3 maanden oud. Hij overleed op 19 augustus 2008. Hij werd begraven onder de oude kastanjeboom bij de buitenplaats “In de Wereldt is veel Gevaer’ waarmee een oude traditie in ere werd hersteld om geliefde honden te begraven op de buitenplaats, waar de hond zijn leven had doorgebracht.

Grafje Oscar onder de oude kastanjeboom bij 'In de Wereldt is veel Gevaer'

Grafje Oscar onder de oude kastanjeboom bij ‘In de Wereldt is veel Gevaer’

 

Grafsteentje voor Oscar op de buitenplaats 'In de Wereldt is veel Gevaer'

Grafsteentje voor Oscar op de buitenplaats ‘In de Wereldt is veel Gevaer’

 

Argos

Argos als pup in Argentinie, mei 2009

Argos als pup in Argentinie, mei 2009

Argos werd  op 8 februari 2009 in Argentinie geborenen en kwam in september 2009 naar Nederland. Hij is genoemd naar de trouwe hond van Odyseus, die als enige zijn baas herkende, toen deze na 20 jaar omzwervingen weer thuis kwam.

Argos naast 'In de Wereldt is veel Gevaer', maart 2010

Argos naast ‘In de Wereldt is veel Gevaer’, maart 2010

Zijn scherpe argusogen passen eveneens bij zijn naam, evenals zijn geboorteland Argentinie.

Ook Argos blijkt een leuk reiskameraadje.Zo mocht hij mee op reis naar Polen, waar ik ter gelegenheid van het Prinses Mariannejaar in het museum te Nysa en op de Universiteit van Wroclaw een lezing hield over genoemde prinses.

Argos in Potsdam tijdens een reis naar Polen, mei 2010

Argos in Potsdam tijdens een reis naar Polen, mei 2010

Op de heenweg werd uiteraard Potsdam bezocht met diens fraaie paleizen en tuinen. Ooit bezocht hier prinses Marianne haar Pruisische familie en haar dochter Alexandrine woonde in Potsdam in haar paleisje Marly.

Kees van der Leer en Argos. foto Vincent Mentzel, 26 september 2015

Kees van der Leer en Argos. foto Vincent Mentzel, 26 september 2015

Zaterdag 26 september was ik in de winkel van Edwin Göbel in Rotterdam. Toen de befaamde fotograaf Vincent Mentzel langs kwam maakte hij een foto van Argos die hij de naam Duo meegaf en mij vervolgens mailde. Afgelopen maanden was er een expositie van Mentzel te zien in het Dordtse museum Het Hof met 94 foto’s van de koninklijke familie onder de titel Koninklijke foto’s.

      

top