• 7 december 2015
  • 0 comments

NIEUWS over Spinoza in de Kerkstraat

9 jaar ago

In het in november 2015 gepubliceerde boek Huygens’ Hofwijck, de buitenplaats van Constantijn en Christiaan wordt, dankzij intensief speurwerk, onthuld in welk huis aan de Voorburgse Kerkstraat Spinoza van 1663 tot 1668 heeft gewoond. Spinoza huurde ruimte bij Daniël Tijdeman, die deze ruimte zelf eveneens had gehuurd. Dankzij de vondst van de naam van de huisbaas van Tijdeman door Ruud Bosscher en Fabian van Boheemen gelukte het mij vervolgens, door uitvoerige bestudering van Voorburgse haardstedenregisters, verpondingsboeken, transportregisters, erfenissen, huwelijken en kadastrale gegevens vanaf 1832, vast te stellen dat dit huis het huidige pand Kerkstraat 39 is. Hier werkte Spinoza aan zijn befaamde boek de Ethica, dat na zijn dood werd gepubliceerd en aan zijn Theologisch-politiek traktaat over de vrijheid van meningsuiting, een boek dat al snel na de publicatie door de overheid werd verboden. In mijn nieuwe boek over Spraakmakende personen in Voorburgse prentkunst. Uit de collectie van Gerard Duijvestein (presentatie op 10 september 2016) wordt uiteraard ook aandacht besteed aan Spinoza en de Kerkstraat.

Hieronder een bericht over de vondst op voorburginsite op 5 december 2015:

‘Spinozahuis’ Voorburg zet aan tot denken en doen

5 december – De uitschieter van de week op Voorburg Insite was het bericht over de ontdekking van het ‘Spinozahuis’ in de Kerkstraat. Daarop volgde een knaller in De Telegraaf. Historicus Kees van der Leer heeft het bewijs kunnen leveren dat de wijsgeer Spinoza lange tijd op nummer 39 gewoond heeft. Daarmee is een einde gekomen aan allerlei speculaties over zijn verblijfplaats nadat hij vanwege zijn vrijdenken, Amsterdam moest ontvluchten. En nu maar afwachten of en hoe de gemeente dit gaat oppakken als belangwekkend gegeven in de geschiedenis. Historie is hier niet altijd een geliefd onderwerp gebleken. Een herkansing? Hoe dan ook, met Spinoza hebben we er naast de Romeinen en Huygens een derde historische treffer van stevig kaliber bij.

Na de bekendmaking van het ‘Spinozahuis’ zoals omschreven in het nieuwe boek Huygens’ Hofwijck werd het al drukker in de Kerkstraat. Er werd meteen gefilmd voor internet, hetgeen buurvrouw Ada Hoogendam aanzette tot enige onrust. Het was haar al eerder opgevallen dat er onlangs mannen met papieren onder hun armen pand nummer 39 bestudeerden. ‘Spinoza?’, zegt ze verschrikt, ‘Nooit van gehoord, maar als hier toeristen op gaan afkomen ga ik een kaarsenwinkeltje beginnen met Spinoza erop of andere souvenirs’. Dat kun je aan haar overlaten als dochter van een bekende handelaar in eieren.

IMG_18841-300x225

Bloemenman De Leeuw doet van zijn kant mee met de introductie van een Voorburgse ‘Spinozatulp’, zoals hij met brede lach aangeeft. En het is niet uitgesloten dat het Movenpick hotel aan het Stationsplein inhaakt met een ‘Spinoza-arrangement’. We zullen zien. Dat geldt ook voor de gezamenlijke ondernemers en winkeliers. Misschien wel ergens dit jaar een heuse Spinozaweek met alle denkbare mogelijkheden. Wie weet. Kansen te over.

bron: http://voorburginsite.nl/

top