• 24 augustus 2016
  • 0 comments

Spraakmakende personen in Voorburgse prentkunst

8 jaar ago

 

Op Open Monumentendag 2016 werd het nieuwste boek van auteur Kees van der Leer met prenten uit de collectie van Gerard Duijvestein gepresenteerd, getiteld:

Spraakmakende personen in Voorburgse prentkunst. Uit de collectie van Gerard Duijvestein

Tot de beschreven 23 spraakmakende personen behoren onder andere Koning Ezelsoor uit een befaamde middeleeuwse sage rond Forum Hadriani, maar ook de in Voorburg geboren Geertruyt van Oosten, een begijntje die een scandaleus straatliedje omvormde tot het wereldbefaamde kerstliedje ‘Het daghet in den Oosten’. Evenmin ontbreekt de in Voorburg woonachtige Magdalena Moons die door haar liefdesnacht met een Spaanse aanvoerder de belegerde stad Leiden redde. Constantijn Huygens en zijn wereldberoemde zoon Christiaan komen uitvoerig aan de orde, evenals Spinoza wiens woonhuis in de Kerkstraat vorig jaar werd ontdekt. Onthuld wordt waarom Tsaar Peter de Grote in 1712 Voorburg bezocht en wat de vermaarde professor Hendriks had te maken met een stamhoofd op sterk water. De Oranjefamilie is royaal vertegenwoordigd met prinses Marianne, koningin Sophie en koningin Wilhelmina die elk op hun eigen wijze iets met Voorburg hadden. Het boek eindigt met Jan Greshoff en andere literatoren die korte of langere tijd in Voorburg hebben vertoefd.

Burgemeester Klaas Tiggelaar neemt Spraakmakende personen in Voorburgse prentkunst in ontvangst. Linsk naast hem Gerard Duijvestein en Kees van der Leer. Geheel links Pieter van den Kerkhoff, voorzitter Stichting OMD. Foto Ronald Meekel

Burgemeester Klaas Tiggelaar neemt ‘Spraakmakende personen in Voorburgse prentkunst’ in ontvangst. Links naast hem Gerard Duijvestein en Kees van der Leer. Geheel links Pieter van den Kerkhoff, voorzitter Stichting OMD L-V. Foto Ronald Meekel

Het eerste exemplaar van dit bijzondere en rijk geïllustreerde boek werd aangeboden aan de heer Klaas Tigelaar, de nieuwe burgemeester van Leidschendam-Voorburg, die tevens het voorwoord schreef. De uitreiking vond plaats in het landhuis op buitenplaats Middenburg, Westeinde 28 te Voorburg, door de heer Pieter van den Kerkhoff, voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Leidschendam – Voorburg.

Luxe gebonden uitgave in full colour met harde omslag

ISBN: 978-90-817826-1-6
Omvang: 168 pagina’s, rijk geïllustreerd
Collectie prentkunst: Gerard Duijvestein
Vormgeving: same-d (www.same-d.nl)
Verkooprijs: € 20,-

 

 

top